De fusie van NTT en NTT Data België leidt tot een powergroep met 1.100 medewerkers en een stek in de top 10 van de grootste Belgische ict-bedrijven.
‘We kunnen vandaag zowat alles aanbieden. Ons portfolio is gigantisch,” vertelt Robin Joncheere die onlangs als managing director bevestigd werd om de nieuwe constellatie te leiden. Hij wil dan ook hoger inschieten met een focus op de CEO en de CFO van ondernemingen, zonder daarbij evenwel de CIO te vergeten.
“Technologie maakt steeds meer deel uit van de bedrijfsstrategie. Iedereen wordt daardoor geaffecteerd, maar toch zie ik nog steeds een grote spreidstand tussen business en IT,” aldus Robin Joncheere. Daarom wil hij ook meer op het topniveau focussen. “Wij willen impact hebben. Voor enkel het plaatsen van switchen zijn mijn werknemers te waardevol.” Zelf heeft hij heel wat ervaring in huis. Zo was hij bij de Colruyt-groep gedurende vijf jaar verantwoordelijk voor de digitale transformatie. Mede daarom heeft hij een Digital Strategy and Advisory Board Consulting unit opgericht dat vandaag 16 mensen telt en dit jaar wil groeien naar 70-medewerkers, geleid door Robert Van Der Eyck (ex-Cap Gemini Invent). Zelf heeft hij bij z’n aanstelling in de lente van 2022 ook heel wat risico genomen door met een heel nieuw topteam van start te gaan. “Ik heb de organisatie de power gegeven. We streven naar een grote autonomie. Medewerkers moeten enkel naar mij komen als er een echt groot probleem is. Die motor draait nu. De strategie zit goed. Nu moeten we focus brengen.”
Application modernisation is het nieuwe toverwoord. Managed services staat vandaag al voor zowat 25 procent van de omzet, maar met de komst van artificiële intelligentie waarin de NTT Data groep jaarlijkse 3 miljard euro investeert, wordt het toch een forse ommezwaai. Daarvoor heeft de Belgische afdeling 80 medewerkers en een AI-lab in huis.” Zo werd Copilot van Microsoft wereldwijd eerst getest bij NTT Data. Microsoft is samen met Cisco en Fortinet trouwens nog steeds een van de grote productleveranciers, hoewel er ook heel wat SAP en Dell services geboden worden.
De overheid staat voor zowat een derde van de omzet. De Europese instellingen zijn dan ook een grote afnemer van de diensten van NTT Data hoewel het niet aan ‘body staffing’ doet. Grote concurrenten zijn Deloitte, Accenture, TCS en in minder mate Cegeka en Proximus. “NRB of Cronos komen wij bijna niet tegen,” vertelt de 44-jarige Robin Joncheere.
De volgende stap is om meer diversiteit te brengen in de organisatie. “We moeten een weerafspiegeling zijn van de maatschappij, van onze klanten dus.”
Artikel door Luc Blyaert