Terwijl Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir (N-VA) op de rem staat wat betreft de verdere subsidiëring van laptops op school, neemt Katholiek Onderwijs Vlaanderen het voortouw. Via aankoopcentrale DOKO heeft het onderwijsnet een nieuw raamcontract gesloten met Econocom voor de huur en leasing van Apple iPads en MacBooks, goed voor een geraamde waarde van 30 miljoen euro over vier jaar.
De beslissing komt er op een moment dat het Digisprong-programma – een project van voormalig minister Ben Weyts dat elke leerling een laptop voorzag – fors wordt teruggeschroefd. Demir wil dat ouders voortaan zelf instaan voor de kosten van toestellen, behalve voor kwetsbare gezinnen en leerkrachten. Scholen reageren bezorgd, gezien de verhoogde schoolfacturen en de onvoorspelbaarheid van het beleid.
Econocom haalt contract binnen voor Apple-toestellen
Ondanks deze beleidswijziging blijft het katholiek onderwijsnet inzetten op digitalisering. Econocom werd opnieuw aangeduid als leverancier van Apple-hardware in het nieuwe raamcontract 2025-2029. Scholen en ouders kunnen via een speciaal portaal voordelig iPads en MacBooks huren of aankopen, inclusief servicepakketten met vier jaar garantie, bescherming tegen schade en diefstal, en gratis ophaling.
“De eerste Digisprong toonde aan dat goedkopere laptops vaak niet de beloofde levensduur halen,” zegt Chantal De Vrieze, Managing Director van Econocom Belux. “Met Apple-toestellen verlengen we de levenscyclus, verminderen we uitval en verlagen we de totale kost.”
Duurzaamheid stond centraal in de aanbesteding: Econocom engageert zich om gebruikte toestellen na afloop van het contract terug te nemen, te refurbishen en opnieuw in te zetten. Momenteel wordt al 94% van Econocoms ICT-materiaal een tweede leven gegeven.
Meerwaarde voor scholen en ouders“iPads en MacBooks worden steeds populairder in basis- en secundair onderwijs,” aldus onderwijsexpert Jense Fontyn van Econocom. “Ze gaan langer mee, vergen minder onderhoud en leveren tijdswinst op voor ICT-coördinatoren.”
Ook Pieter-Jan Crombez, woordvoerder van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, ziet in het raamcontract een antwoord op de vraag vanuit het veld:
“Met twee derde van de Vlaamse leerlingen onder ons net verwachten we een brede interesse. Dankzij DOKO vermijden scholen complexe aanbestedingen en genieten ze van schaalvoordelen.”
Scholen kunnen via DOKO intekenen op diverse raamcontracten – van schoolboeken tot energie – en krijgen daarnaast juridische ondersteuning en garanties inzake dienstverlening na verkoop.