Hij leidt Bechtle België al meer dan 11 jaar jaar en zag het groeien van een bedrijf met een omzet van 27 miljoen euro met 40 medewerkers in 2013 naar een IT-integrator met een omzet van 280 miljoen euro met 150 medewerkers in 2023. Sinds begin dit jaar zijn de diverse Belgische entiteiten verenigd onder 1 dak en is hij verantwoordelijk voor ruim 300 miljoen euro omzet in 2024. Toch blijft managing director Gozard Polak bescheiden: “Ons geheim. Dat zijn onze mensen.”
Bechtle (spreek uit zoals je het schrijft) is onderdeel van de gelijknamige Duitse IT-reus met een bedrijfsvolume van 7,8 miljard euro met bijna 15.200 medewerkers. Gozard Polak (met roots in Bratislava) werd in 2013 weggeplukt bij Avnet waar hij z’n sporen verdiende als EMEA director operations. “Ik ben nog geen 35 jaar actief en ook nog geen 60 jaar,” lacht de muziek- en filmliefhebber z’n leeftijd weg.Bechtle is vooral gespecialiseerd in de uitrusting van moderne werkplekken (met onder andere HP en Lenovo), gevolgd door datacenters, netwerken en cloud. Zelf biedt het beperkt diensten aan maar het werkt daarvoor samen met een honderdtal service partners. “Wij zijn vendor-neutraal en kunnen zowat alles ondersteunen. Klanten kunnen hun orders doorgeven waarbij veel geautomatiseerd opgevolgd wordt volgens bijvoorbeeld het zero-clicksysteem.”
Die klanten bestaan voor meer dan de helft uit de overheid waarvan de diverse Europese instellingen een belangrijke speler zijn. De overige klanten bestaan uit corporate en middelgrote ondernemingen. Referenties zijn de kledingketen C&A, AS Adventure, de Belgische specialist in ramen en deuren Profel, verpakkingspecialist Sonoco en EverZinc.
Of Bechtle België ook volgend jaar organisch nog eens met zo’n 20 procent zal groeien? “Er zijn bezorgdheden rond de geo-politieke omgeving. Klanten wachten wat langer. Gelukkig is dat bij de overheid minder het geval,” aldus Gozard Polak. Hij mikt voortaan wel op een aantal overnames. Bechtle België kan nog wat expertise gebruiken op het vlak van security, data en cloudgerelateerde oplossingen. “Bij elk project zoeken we als een informateur samen met de klant uit welke hardware, software en diensten kwalitatief best passen bij zijn behoeftes. Nadien gaan we als een formateur met alle betrokken partijen aan de slag om uiteindelijk aan de best mogelijke prijs het voorstel neer te leggen bij onze klant. Je mag het niet te complex maken door met teveel partijen in zee te gaan. De klant staat immers altijd centraal.”
Gozard Polak speelt het interviewstokje graag door aan Kris Nijs van Appsys. “Wij proberen een erg breed aanbod met heel wat oplossingen in de markt te zetten terwijl Kris Nijs zich beperkt tot een segment. Ik ben benieuwd hoe hem dat afgaat.”
Redactie; Luc Blyaert