Hij wou deze job maar drie jaar doen maar is inmiddels acht jaar managing director van Cisco Belux. “Ik heb het beste team in België,” lacht Arnaud Spirlet. In ons land telt Cisco 450 medewerkers waarvan een 70-tal voor de Belgische entiteit. ‘Never a dull moment’
De grootste verandering in die acht jaar is ongetwijfeld de transitie van een hardware- naar een softwarebedrijf: ‘In 2016 draaiden we een omzet van 49 miljard dollar waarvan 3% software. Vandaag is dat 40% op een omzet van 57 miljard. Daarmee zijn we de tweede grootste softwarevendor ter wereld,” aldus Arnaud Spirlet.
Een groot deel komt van oplossingen voor cybersecurity waarbij ‘observability’ erg belangrijk wordt zodat je end-2-end een zicht hebt op waar er een mogelijk probleem opduikt. Cisco claimt de nummer 3 te zijn in België op het vlak van cybersecurity: “Ons doel is nummer 1. In de toekomst zal er ook veel meer interactie zijn tussen netwerk en cybersecurity. Een RFP (Request for Proposal) voor een netwerk kan niet zonder security. De vraag is ‘wie zal de hot seat innemen? Verdwijnen zal het netwerk nooit.”
Geen eenmalige coup
Arnaud Spirlet vermoedt dat software over drie tot vijf jaar zowat de helft van de inkomsten zal opleveren. Het grote verschil met andere softwarebedrijven is dat Cisco wel alle cloudoplossingen in portfolio heeft maar zelf geen clouddiensten levert, wat voor bedrijven toch 20 tot 30 procent van het it-budget opsoupeert. “Wij richten ons met infrastructuur, cybersecurity, Unified Communications en Webex op zowat 25 tot 30 procent van het it-budget van ondernemingen.” Cisco werkt daarbij enkel met partners waarvan de grotere NTT en Proximus zijn. Het wordt afwachten hoe de Waalse markt zal evolueren. “Wij gaan niet voor een eenmalige ‘coup’ maar kiezen uitsluitend voor langetermijn-partnerships. Slechts voor enkele topklanten gaan we voor een directe service aanpak, zoals de NATO.” De grote distributeurs zijn TDSYNNEX, Comstor en Ingram Micro.
Cisco zet uiteraard ook zwaar in op artificiële intelligentie, vandaag vooral in de Verenigde Staten, in Europa in Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Daarna zal het ongetwijfeld bij ons binnensijpelen. En quid sustainability? “Vroeger was het een nice to have, nu is het een must. In alle offertes wordt gevraagd naar de duurzaamheid van de oplossingen. Soms gaat het om een kwart van de criteria.”
Article & Interview door Luc Blyaert